Offline

Door: Annemiek Lely
Juli 2015

Twee weken geleden was ik te gast tijdens de Shabbat in de Gerard Dou synagoge in Amsterdam. Na al week midweek op vakantie in Engeland te zijn geweest, werd ik die zaterdagochtend toch geconfronteerd met de opgekropte vermoeidheid van een druk jaar. Waar Joden en Moslims zichzelf op zaterdag ontzien van de dagelijkse verplichtingen en zondag de rustdag van Christenen is, werk ik mezelf als niet-religieuze twintiger zeven dagen per week een slag in de rondte. Op het vrouwenbalkon van de synagoge realiseerde ik me dat ik een voorbeeld mag nemen aan bovengenoemde religieuze groeperingen.

Het is inmiddels een veel besproken probleem onder mijn generatie: de druk van de samenleving. Naast serieus studeren, hebben we bijbaantjes om zo min mogelijk studieschuld op te bouwen, proberen we ons CV te pimpen met stages en houden er ook nog een uitgebreid sociaal leven op na. We zijn dag en nacht bereikbaar voor iedereen. Dat wordt van ons verwacht. Althans, dat denken we. Je telefoon uitzetten is geen optie. Stel dat je juist dan wordt teruggebeld door je toekomstige werkgever? Onbereikbaarheid kan succes in de weg staan. Dat nog maar twintig jaar geleden bijna niemand een mobiele telefoon had en dat we echt wel zonder kunnen, is een drogreden. De verwachtingspatronen in de huidige samenleving zijn niet meer te vergelijken met die van toen. Op de vakantie mag men ontsnappen van de dagelijkse sleur. Eindelijk mag de telefoon uit. Eenmaal thuisgekomen, is er echter geen denken meer aan dat het ding ook maar een moment van je zijde wijkt.

Zo wil het dat ik steeds vaker verhalen van leeftijdgenoten hoor over frequente paniekaanvallen en burn-outs als gevolg van overmatige stress. Het lijkt bijna ondenkbaar om een dag in de week rust te nemen of je telefoon een week uit te zetten. Laat staan een hele week. Aan mij de uitdaging om een week lang te ontsnappen van de bedrijvigheid onze maatschappij. Geen vlucht naar een ver kloosteroord, maar retraite in eigen huis. Ik ga een week offline. Een week zonder moderne communicatiemiddelen: telefoon uit, e-mail op afwezig en geen sociale media. Op zoek naar de rust om een boek te lezen om de bank zonder afleiding. Eens zien wat het kluizenaarsleven mij brengt en of er afkickverschijnselen op de loer liggen. Tot over een week!